Verklaring van geldklopperij

Het moet niet gekker worden! Als ik mijn rijbewijs in de categorieën BCDE wil verlengen, dan moet ik mij medisch laten keuren. Op eigen kosten,  uiteraard.  Nog even en we  moeten eerst ons zwemdiploma herfinancieren om naar het strand te mogen…

 

Ooit heb ik eens in militaire dienst het groot rijbewijs gehaald. Die BCDE vergunning was als studentje reuze handig om een leuk en goed betaald bijbaantje te hebben. En die CD-aanvulling is nog steeds reuze handig om eens iemand te helpen met verhuizen of om met een groep vrienden in een touringcar naar de wintersport te rijden. Geen halszaak, maar gewoon; handig.

 

Dan valt er een keurige brief van de Rijksdienst voor het Wegverkeer op de deurmat: mijn rijbewijs moet worden verlengd en dat moet dan zus en zo gebeuren.  Prettig geregeld, tot mijn oog valt op de ‘verklaring van geschiktheid’ dat ik ‘kan kopen’ bij mijn gemeente.  En ja hoor, dat geldt voor 70-plussers, mensen die medisch bij de RDW bekend staan én dus voor simpele zielen als ik die hun groot rijbewijs graag willen houden. Ik heb mijn rijbewijs overigens eerder verlengd en toen was er geen sprake van deze geldklopperij.

 

De ‘verklaring van geschiktheid’ mag ik voor  €20,- bij mijn gemeente afhalen. Daarna moet ik medisch worden gekeurd door een officiële Arbo-arts. Waarom? Dat weet de mevrouw van het gemeentehuis niet. Wat zo’n keuring kost, durft ze wel in te schatten: pakweg € 75.- Plus de €33,20 voor het rijbewijs, het tientje voor een nieuwe pasfoto, zorgt dit project (want dat is het inmiddels geworden) voor een kostenpost van pakweg 130 euro. Dus ik moet 130 euro uitgeven voor iets dat al van mij is. Ik heb dat rij-examen gehaald, ik heb die truck achteruit door bochten gewrongen, hellingproeven gedaan en ga maar door…

 Moet u ook eens proberen bij uw klanten: een factuurtje  van € 130,-  sturen voor een ‘verklaring van zakelijke relatie’. Of voor de  ‘continuering van ons contact’. Dat zullen ze waarderen! 
 

Ik vind die verklaring van geschiktheid een verklaring van ambtelijke geldklopperij!  Of zie ik het weer eens verkeerd?