Een mooie Franse slag


Een bevriende ondernemer stond gisteren voor de deur: of mijn redelijk Franstalige vrouw even naar zijn bekeuring wilde kijken die hij in Montpellier had opgelopen. Hij snapte niets van de cijfers op het formulier… Het bleek dat hij zijn korting van 20% (!) bij snelle betaling had gemist en nu dus de volle 33 euro boete moest overmaken. Kijk, dat is nou een overheid die je stimuleert in plaats van afknijpt!

Ergert u zich ook zo aan al die regels, wetten en voorschriften? Laten we eerlijk zijn, het wordt langzaam iets beter, maar het blijft een ellendig tijdverdrijf om al die informatie te moeten rondpompen. Ik ken mijn Sofi-nummer bijna uit mijn hoofd omdat ik het de laatste tijd zo ongelóóflijk vaak heb moeten invullen.

Ik ben een starter en word dus ook door Vadertje Staat geholpen. En daar ben ik oprecht blij mee. Maar ik weet nog heel goed toen ik als redacteur van Bizz bij honderden, misschien wel duizenden bedrijven over de vloer kwam. Daar waren de overheidsregels klacht nummer één. Ondernemers snappen best dat de overheid toezicht wil houden en dus informatie nodig heeft, maar de hoeveelheid, de traagheid, het steeds opnieuw moeten invullen van dezelfde informatie…

Maar ondernemers ergeren zich vooral aan de mentaliteit van ministeries, provincies en gemeenten. En vergeet de waterschappen, nutsbedrijven en dat soort ‘vierde laag’ instanties niet! Hun  houding van “Eén minuut te laat dus pech gehad” en “Waarom zou ik u benaderen als u mij toch kunt benaderen” of  “Foutje gemaakt: dat wordt een boete” is ronduit ergerlijk.

Het is flauw, laf, oneerlijk, onaardig, maar het houdt u vooral af van wat u graag doet: ondernemen! U hebt uw handen aan vol aan medewerkers, leveranciers, debiteuren en dan komen die zei**rds er ook nog eens langs met hun boetes en straffen. Dat hebben de autoriteiten in Frankrijk het beter begrepen: Als je mensen stimuleert in plaats van straft, dan is iedereen beter af.

Aan welk optreden van overheden hebt u zich de laatste tijd het meest gestoord?