Oorsprong


Ik maakte laatst kennis met een gedreven bedrijfsadviseur die haar klanten heel bewust kiest bij grote, bestuurlijke organisaties. “Ik zou graag eens de Luchtmacht adviseren,” zegt ze. “Of de politie of een ministerie. Ik houd van dat soort grote, complexe organisaties.”  Toe maar!

Het zal nooit mijn keuze zijn: ik ga  juist voor kleinschalige organisaties. Waar de DGA als het ware meewerkend voorman is. Maar deze adviseur kiest tenminste duidelijk en houdt daar aan vast. Dat is goed, want veel ondernemers (en overigens ook grote organisaties) gaan op drift en dat gaat deze mevrouw niet gebeuren.

Kiezen voor de oorsprong, noem ik dat. Je begint ooit een bedrijf of een baan of een functie vanuit een gedreven gevoel. Dáár ligt jouw passie en laat je daar niet van af kletsen. Niet door je managers, niet door de belastinginspecteur, zeker niet door je bankier en ook niet door je partner. Die oorsprong van jouw ondernemen, mag je nooit uit het ook verliezen.

Ik ken veel ondernemers die deze oorsprong hebben laten ondersneeuwen door banken, fiscus, personeel, overheden en ga maar door. Zo vreselijk zonde! Ze blussen brandjes, lossen problemen van anderen op en komen niet meer toe aan wat ze ooit wilden: brood bakken, managers opleiden,  gemeenten adviseren  of stalen dingen fabriceren. Ze zijn hun oorsprong kwijt geraakt! Begrijpelijk, maar zo wordt je onderneming nooit een succes. En wordt het nooit jouw succes.

Bizzionair helpt ondernemers hun oorsprong te hervinden. We blussen eerst de branden, zoeken de oorsprong weer op en dan kun je weer aan de slag.

 

 


Comments